Kommuniké fra Latin-Amerikagruppene i Norge

LAG sendte onsdag et kommuniké til UD. I dokumentet oppfrodrer vi norske myndigheter til dialog med regjeringer og andre organisasjoner omkring president Manuel Zelayas' retur til Honduras. Målet er å sette i gang koordinerte aksjoner som muliggjør at Manuel Zelaya gjenopptar sine funksjoner som president.

Latin-Amerika Gruppene i Norge (LAG) uttrykker sin støtte til president Manuel Zelayas' tilbakevending og ber den norske regjeringen støtte avgjørelsen til den legitime og konstitusjonelle presidenten i Republikken Honduras om å gjenoppta sine funksjoner som president.
 
Manuel Zelayas' retur til Honduras er i tråd med beslutningene som blant annet landene i ALBA, Generalforsamlingen til FN, Organisasjonen for amerikanske stater og Rio gruppen har sluttet seg til.  Denne hendelsen legger til rette for gjenreisingen av det honduranske demokratiet, som ble alvorlig angrepet med statskuppet 28. juni 2009.

På samme måte ber LAG regjeringen etablere kommunikasjon med regjeringene i Canada, USA, Latin-Amerika, Karibia og regionale og internasjonale organisasjoner, og sosiale bevegelser, for å sette i gang koordinerte aksjoner som muliggjør at president Zelaya gjenopptar sine funksjoner som president. Dette er spesielt viktig i lys av forbrytelser mot menneskerettighetene og grunnleggende rettigheter som det honduranske diktaturet gjennomfører kontinuerlig.

Til slutt stadfester LAG at president Zelayas' retur til Honduras må skje uten betingelser og må være i tråd med den demokratiske viljen til det honduranske folk, som valgte Manuel Zelaya som presidenten i Republikken Honduras. 
 
 

Styremedlem Alberto Valiente Thoresen.